Bok om mummipappas mor

Mye er skrevet om Tove, hva er det Tuula Karjalainen har å tilføye. Mye faktisk. Hun er i stand til å ta leseren med på en fantastisk historiereise.

Det begynner i Paris i 1914 og går gjennom et krigersk århundre som var det desidert mest mangefasetterte århundre innen europeisk kunst.

Boken om Tove er basert på brev til venninnen Eva Konikoff og den første kvinnelige elskeden Vivica Bandler. Materialet inkluderer også annen korrespondanse, dagbøker, kunst, tegneserier, Mummi-bøker, Mummi-tegneserier og annen fiktiv produksjon.  Bokens illustrasjon av malerier, tegninger og fotografier er fantastisk.

Det er oppsiktsvekkende hvor vågale politiske bilder Tove tegnet på 1930-tallet og under krigen for magasinet Garm. En irritert Hitler-baby sparker kloden og dukker hilser Hitler. Tove var en lidenskapelig pasifist.

En biografi om Tove  må også inneholde kjærlighetsforhold. Hun hadde nesten et halvt århundre en livspartner, grafisk tegner Tuulikki  Pietilä, selv om Tove erklærte at frihet er viktigere enn ekteskap. Hun ble et ikon for menneskerettigheter. Hun benektet at det var noe å lære i Mummi-bøkene, men leseren kan jo selv ha en mening om dette.

 

 

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Päivi Särkelä 20. april 2020