En flott men tragisk kjærlighetshistorie

Kjærlighet, kjærlighet, kjærlighet

I denne klassiske romanen forteller Lev Tolstoj om livet til aristokratiske familier i det 19. århundre i Russland. Hovedtemaet i boken er kjærlighetshistorien mellom overklassefruen Anna Karenina og greven Aleksej Vronskij.

 Vronskij forelsker seg vilt i den vakre og personlige Anna, som er gift og mor til en sønn. Anna blir først forvirret og skremt av lidenskapen til Vronskij, men skjønner etter hvert at hun ikke lenger kan føle det samme for mannen sin, og går inn i et forhold til Vronskij. Til slutt tilspisser seg situasjonen slik at Anna forlater mannen sin for å leve med Vronskij.

 Kjærligheten mellom Anna og Vronskij er beskrevet i boken som meget lidenskapelig. Ingenting annet betyr noe som helst for Anna og ham. Anna hopper blindt inn i dette «skammelige samlivet» med sin elskede, som en fallen kvinne, ofrer sin egen sosiale status, sin ære, og ikke minst sønnen Serjozja, som ektemannen hennes ikke slipper fra seg.

 Kjærligheten mellom Anna og Vronskij er ikke uselvisk og konstruktiv, men mer egoistisk og destruktiv. Vronskij føler at han hater Anna, men samtidig elsker henne så sterkt at han kan ikke komme seg ut av det. Anna er sykelig sjalu, og krever konstant oppmerksomhet fra Vronskij. Forholdet mellom Anna og Vronsk blir bare en dyster, tung kjærlighet som de ikke kommer seg løs fra.

 Romanens parallelle historie er godseieren Levins forelskelse i den unge Katerina. De blir lykkelige og evner å glede seg over det enkle og arbeidsomme gårdslivet i motsetning til Annas og Vronskijs stormfulle og skammelige oppførsel, som får en tragisk slutt.

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Päivi Särkelä 16. juli 2018