Fengslende fortelling i Østlands-debut

Forfatter Morten Jentoft og tidligere spionsiktede Frode Berg valgte like godt Hadeland som sitt første sted på Østlandet for presentasjon av den nyutgitte boka «I Grenseland»

Hans Petter Schevik

«Foreløpig har vi kun vært i Kirkenes, hvor jeg bor, så arrangementet til Lunner Bibliotek her på Harestua er vår første presentasjon på Østlandet», kunne hovedpersonen i boka, Frode Berg fortelle. Foran et «Corona-fullsatt» auditoriet på Harestua skole, fikk de fremmøtte gjennomleve korte utdrag fra hendelsen som førte til spionsiktelsen fra FSB (Føderale sikkerhetsbyrået i Russland, tidligere KGB).

Boktanke fra FSB

«Jeg fikk tips fra en av representantene i «Det Norske Konsulatet» i Moskva om å skrive dagbok mens jeg satt i Lefortovo fengsel. Til og med representant fra FSB oppfordret meg til å gjøre det samme. Personen fra FSB sa at du skal vel gi ut bok», kunne Berg opplyse. Etter fengslingsmøtet 21. Januar 2018 ble enda et frø sådd, da en av mange journalister fikk møte Berg. «Jeg hadde tenkt på Morten (Jentoft) tidligere, men etter det møtet hadde jeg bestemt meg», fortalte Frode Berg. Også Bergs advokat, Ilja Novikov, oppfordret til bokprosjektet, og ifølge Frode Berg skal både FSB og Novikov få signert utgave av boka.

«For meg var det her en drøm å skrive om, og til tider var jeg så ivrig at jeg satt til langt på natt og skrev. En ting var å formidle historien til Frode, men også å få med det historiske bakteppet», kunne Morten Jentoft opplyse. Han kunne også fortelle at det var en lang prosess med Frode og kona til Frode (Anita) i forkant, men et åpent samarbeid og at begge skrev dagbøker ga et meget godt grunnlag.

«Kostholdet i fengslet var ikke så veldig spennende og variert. Det gikk for det meste i kål og potet, potet, potet og så kål», fortalte Frode Berg med en humoristisk undertone til de fremmøtte i Auditoriet på Harestua. Tiden i Lefortovo fengsel innebar en celle på 9 kvm som skulle deles på to personer, og lufting en gang i døgnet sammen med cellekamerat på 10 kvm stort område. «I tillegg var det nok ikke tilfeldigheter med hvem som ble plassert i cellen sammen med Frode», føyde Jentoft til.

Begge de to fortalte med stor innlevelse bruddstykker av hendelsesforløpet, fra Frode Bergs bakgrunn i forsvaret, grensevakt, kontakt med Norsk etterretningstjeneste og videre pågripelsen og rettsaken. Hele seansen ble avsluttet med spørsmål fra de fremmøtte, og mulighet for å kjøpe signerte bøker. Uten tvil et arrangement som ble satt godt pris på av tilhørerne.

Fakta om Frode Bergs spionsak:

Arrestert: 5/12-2017 (Plassert i Leftorovo Fengsel i Moskva)

Domfelt: 16/4-2019 (Dømt til 14 års fengsel)

Benådning: 11/11-2019

Utveksling: 15/11-2019 på grensen mot Litauen i bytte mot russisk spiondømt

Tilbake i Norge: 16/11-2019.

 

Fakta om Morten Jentoft:

Journalist (overtok som utenrikskorrespondent i Moskva etter Hans Wilhelm Steinfeld i 2014)

Avsluttet jobben i NRK i 2018

Skrevet syv bøker, debuterte med boken Verkebyllen i 1995.

Hans Petter Schevik
Gyldendal forlagMålgruppe:

Tagger:

Skrevet av: Hans Petter Schevik 9. november 2020