Ikke bare fjas i «Fjaseboka»

Det ble mye humor, noe alvor og noe nytt og kommende når forfatter Ole Gulbrand Rudsengen presenterte «Fjaseboka» på Roa Bibliotek 11. Mars.

Fotot: Håvard Krågsrud, Avisa Hadeland

«Hele boka er basert på innlegg jeg selv har skrevet på Facebook. Omtrent halvparten av boka er bare tull og fjas, men det er også en seriøs del», kunne forfatteren fortelle de fremmøtte.

Anstendig antrukket i Manchester United-genser fortalte Rudsengen levende fra flere av bokas anekdoter, med historier om bygget på Frøystad, interessen rundt langrenn på TV, og ikke minst en selvopplevd skitur med familie. Sistnevnte historie ble minnerik for Ole Gulbrand, men kanskje ikke på den positive måten. «Skiturens lengde var definitivt ikke tilpasset egen form», opplyste han.

Givende skriveprosjekt

Av den seriøse delen av boka, fortalte Rudsengen om et prosjekt som ble gjennomført på Hadeland Videregående Skole i samarbeid med Hadeland Folkemuseum. «Prosjektet gikk ut på at elever med innvandrerbakgrunn skulle skrive egne historier, noe som medførte både flere gripende tekster, og ikke lminst elever som vokste enormt på prosessen», uttalte Ole Gulbrand. I tillegg ble prosjektet behørig dekket av NRK.

Ny bok på vei

Forfatteren kunne også opplyse de fremmøtte med at det forhåpentligvis kommer en eventyrbok til høsten. «Mesteparten av boka er ferdig, men mangler en del tegninger for å fullføre prosjektet», informerte han. Avslutningsvis viet den kreative skribenten oss inn i den kanskje mest ukjente delen av Norske Kongesagaer, da det ble høytlesning fra den selvskrevne historien om Harald Hesjastaur. «Historien kom for en dag da jeg av alle ting ble kontaktet av VG som gjelder funnet av Jellestadskipet utenfor Halden. Hvorfor mitt navn dukket opp vet jeg ikke, men tror kanskje de ble noe skuffet over min kompetanse på feltet», fortalte en lattermild forfatter. Dermed så likevel nevnte historie om Halvdan Svartes etterfølger på Hadeland dagens lys.

Uansett er det bare å vente i spenning på flere vokabulære krumspring fra Rudsengens side.

Skrevet av: Hans Petter Schevik 17. mars 2020