Ny avslørende motstandshistorie

Plass Biblioteket på Harestua
Informasjon:

Harestua bibliotek

Gestapos hovedfiende i Norge var kommunistisk ledet.

Ukjent for de fleste og fortiet i norsk krigshistorie; det er hovedbudskapet i foredraget om Gestapos mest ettersøkte nordmenn. Sakprosaforfatter Ingeborg Solbrekken har i flere år arbeidet med å finne frem dokumenter fra arkivene. De gir  ny innsikt i en ukjent og svært dramatisk del av norsk krigshistorie, om den kommunistledere motstandsbevegelsens kamp fra 1940-45.

Tusenvis av unge nordmenn deltok i det som var krigens største illegale avis-, flyktning og sabotasjeapparat. Gestapo jaktet intenst på dem, mange ble tatt, en rekke ble henrettet, men den kommunistisk ledede motstandsbevegelsen med Peder Furubotn i spissen fikk Gestapo aldri klørne i. Etter en dødelig rassia i Oslo 17. mai 1942, rømte ledelsen til Hadeland der de reorganiserte seg.

Frykten for kommunismen og starten på den kalde krigen gjorde det ikke stuerent å  løfte frem den kommunistisk ledede motstandsbevegelsen etter krigen, derfor har vi hatt begrenset kunnskap om dem.