Spennende trilogi om Englands historie

Hilary Mantels storslåtte trilogi om Thomas Cromwell avsluttes med Speilet og lyset. Både den første delen av serien Ulvetid og den andre delen Falkejakt vant Man Booker-prisen, så Mantel ble den tredje personen (og den første kvinnen) som har vunnet den prisen to ganger.

Speilet og lyset, oversatt av Hege Mehren, avslutter den fantastiske trilogien godt. De som kjenner til historien vet hvordan det går, andre må holde seg i spenningen. Boken fortsetter beretningen om Thomas Cromwell og Henry VIIIs sameksistens der hvor tidligere bøker forlot den. I begynnelsen av boken blir konen Anne Boleyn henrettet og neste kone, Jane Seymour, tar hennes plass. Koner hadde Henrik nok av, og det viser seg snart at lykken er ikke evig heller for Jane Seymour.

Tittelen på den første delen av trilogien, Ulvetid refererer til den flygende setningen "Mennesket er en ulv for menneskene." Historien dateres tilbake til begynnelsen av 1500-tallet og forteller den fantastiske historien om Thomas Cromwell, sønnen til en fattig og beruset smed, og kongens hovedrådgiver ved hoffet til Henry VIII.

Falkejakt kan muligens beskrives med ett ord "subtilt". Ting blir ikke sagt direkte, men antydet. Dialogen er mesterlig. Karakterene snakker forbi hverandre, svarer ikke på spørsmål og bygger en annen historie som bobler under overflaten av teksten. Delikate sirkulære uttrykk er en stift for rettsprat og diplomati, men i dette tilfellet er de også kvalitetslitteratur.

 

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Päivi Särkelä 3. mai 2021