Reise uten å reise

En herlig liten perle av bok for de som liker kart og geografi og - vakre bilder.

Undertittelen på boka lyder: «Femti øyer jeg aldri har vært på og aldri kommer til.» Og ikke er det bare forfatteren selv som aldri kommer til disse øyene. De fleste av oss kommer neppe heller noensinne til å besøke disse bittesmå øyene i de store verdenshavene. De fleste av disse øyene er så avsidesliggende at de ikke engang får plass på moderlandenes nasjonale kart.

Judith Schalansky er fødd og oppvokst i tidligere Øst-Tyskland. Det var  ikke så enkelt for folk i DDR å reise hvor de ville på den tiden dette landet eksisterte. Judiths lidenskap var å «reise» ved å lese og bla i atlas.

Hun har tegnet perfekte kart på hver øy som ledsages av en side på en hendelse, gjerne den første og kanskje eneste gang noen har satt sin fot på øya. På enkelte øyer bor det riktignok folk, som f.eks. på Påskeøya. Innbyggerne der kaller øya sitt som Verdens navle. Er ikke det slik at «på den endeløse, kuleformede jorden kan ethvert punkt bli til sentrum», slik forfatteren skriver? 

De korte historiene er som små noveller som gir et lite glimt av øyas gåtefulle historie – hvordan ble øya funnet, hvorfor og av hvem og om det va såpass levelig der at folk ble.

 

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Päivi Särkelä 6. august 2018