Smertelig kjærliget

En fengslende og briljant beskrivelse av religion, politikk og lidenskapelig kjærlighet i livet til en muslimsk familier i skyggen av terrorisme.

Boken handler om innvandrere, deres rettigheter i England, og ekstremisme. Hovedtemaet i stykket er konflikten mellom staten og familien, slik det framstilles i det kjente skuespillet fra antikken,  Sofokles Antigone. Antigone ønsker å begrave sin døde bror, selv om samfunnet er mot dette. Antigone ble nylig spilt på Det norske teatret. 

 I romanen møter vi tre søsken, to jenter og en gutt. Den eldste av dem, Isma, flytter til USA for å studere. Tvillingene Aneeka og Parvaiz, som alltid har vært sterkt tilknytett til hverandre, blir igjen i hjembyen London. Familiens mor er død og faren, som på 1990-tallet var aktiv i islamistiske bevegelser, døde som fange på veien til den amerikanske fangeleleiren i Guantanamo Bay.

 Familiens sønn Parvaiz er den mest rotløse av søskenene. Mens Aneeka og Isma har begynt å studere og har i hvert fall  tilsynelatende lykkes med livet, strever han med å finne ut hva han vil gjøre, samtidig som han savner faren sin, som jo er en skamplett for familien. Dermed blir han en lett fangst for ekstremistbevegelsen Den islamske staten IS. De rekrutterer ham, blant annet gjennom å fortelle heroiske historier om faren.

 Etter hvert får søstrene hører at broren er involvert i den syriske borgerkrigen. Aneeka innleder et forhold til sønnen til den engelske innenriksministeren. Først er dette kanskje bare en måte å prøve å hjelpe broren, men det hele utvikler seg til å bli en uforglemmelig kjærlighetshistorie.

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Päivi Särkelä 18. september 2018