Sterk roman om 1900-tallets Europeisk historie

En ung tysk forfatter gir oss innblikk i hvordan skjebner til en halvt jødisk kvinne kunne ha vært , i fem ulike scenarier

Hadde ikke jeg lest teksten på baksiden av boken før jeg begynte å lese den, hadde jeg vært bra forvirret enkelte ganger under lesingen. Hovedpersonen i boken gjenoppstår nemlig fra døden flere ganger i løpet av fortellingen. - Hvis bare bestemor hadde kommet hjem litt tidligere, hvis hun bare hadde valgt en annen gate enn det hun valgte, hvis hun bare ikke hadde klippet skjørtet sitt så kort - så kunne historien endt annerledes. Tilfeldighetene rår. Og så fortsetter fortellingen som om dette «hvis» virkelig hadde skjedd.

 Forfatteren lar oss bli kjent med en halvt jødisk familie i Østerrike-Ungarn i begynnelsen av 1900-tallet og videre gjennom krigsårene i Wien. Det er familiens datter som blir hovedpersonen i boka selv om synsvinkelen skifter mellom datteren, moren, sønnen og ektemannen. Datteren blir så en politisk engasjert kvinne i Russland og i neste liv en anerkjent forfatter i DDR før hun etter murens fall dør i et gamlehjem tilbake i vesten.

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Päivi Särkelä 30. august 2018